Ciasto z jabłkiem i cynamonem

Przepis

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Po kolei żółtka i olej cały czas ubijając. Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy do ciasta. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23x38cm). Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cynamonem. Jeśli lubicie cynamon, możecie go dodatkowo dodać do ciasta razem z mąką. Jabłka wkładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka. Smacznego!


Przepis pochodzi z gazetki: Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki

6 jajek

1 i ¼ szklanki cukru

¾ szklanki oleju

2 i ¼ szklanki mąki

2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 jabłka

cynamon