Ciasto zebra

Przepis
Krok 1:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Krok 2:
Do przygotowanej masy dodawaj stopniowo pozostałe składniki: mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, olej roślinny oraz aromat waniliowy. Cały czas miksuj, aż do połączenia składników.
Krok 3:
Podziel przygotowaną masę na ciasto na dwie równe części do jednej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej natomiast 3 łyżki mąki i również dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 26 cm wysmaruj masłem. Nakładaj ciasto na przemian po 3 łyżki jasnego ciasta na środek formy, następnie 3 łyżki ciemnego, aż do wyczerpania masy.
Krok 5:
Następnie piecz w 180°C przez 60 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź szpikulcem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Taka metoda nazywa się „suchy patyczek”.
Ciasto zebra podawaj posypane cukrem pudrem. Ewentualnie można polać je prostą polewą czekoladową.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony kuron.com.pl
Składniki
- 5 jaj
- 220 g cukru ( 1 szklanka)
- 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
- 250 ml oleju roślinnego np. rzepakowego (1 szklanka)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- masło do posmarowania formy do pieczenia