Ciasto zebra

Przepis

Krok 1:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Krok 2:

Do przygotowanej masy dodawaj stopniowo pozostałe składniki: mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, olej roślinny oraz aromat waniliowy. Cały czas miksuj, aż do połączenia składników.

Krok 3:

Podziel przygotowaną masę na ciasto na dwie równe części do jednej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej natomiast 3 łyżki mąki i również dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 26 cm wysmaruj masłem. Nakładaj ciasto na przemian po 3 łyżki jasnego ciasta na środek formy, następnie 3 łyżki ciemnego, aż do wyczerpania masy.

Krok 5:

Następnie piecz w 180°C przez 60 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź szpikulcem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Taka metoda nazywa się „suchy patyczek”.

Ciasto zebra podawaj posypane cukrem pudrem. Ewentualnie można polać je prostą polewą czekoladową.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony kuron.com.pl

Składniki
  • 5 jaj
  • 220 g cukru ( 1 szklanka)
  • 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
  • 250 ml oleju roślinnego np. rzepakowego (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • masło do posmarowania formy do pieczenia