Czernina vel czarnina

Przepis
Czernina vel czarnina
Zwana także, choć nie wiadomo, czy słusznie, czarną polewką – polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, kury lub królika, rzadziej prosięcia. Dawniej używano też krwi gęsi. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadają czerninie cukier i ocet (zmieszane z krwią, żeby zapobiec jej skrzepnięciu). Oprócz podstawowych składników smak nadają zupie dodatki: syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czarninę podaje się z kluskami, domowym makaronem, lub z gotowanymi ziemniakami. Przez wielu smakoszy chwalona pod niebiosa, przez licznych nieznana, podajemy więc przepis.
Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. do takiego roztworu bezpośrednio spuszczamy krew ciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę. Gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po ok. 1-1,5h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy tak przez około 1h, aż grzybki będą miękkie. Po tym czasie do roztworu z krwi dodajemy około 2-3 łyżek mąki i energicznie mieszamy. Krew z mąką wlewamy do zupy i tak gotujemy około 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny. Doprawiamy według siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuje z domowym, jajecznym makaronem.
Przepis pochodzi ze strony bonappetitmalgorzaty.blogspot.com
Składniki
cała kaczka z podrobami
włoszczyzna jak na rosół
ziele angielskie
liście laurowe
6-10 suszonych grzybków
6-10 suszonych śliwek
6-10 suszonych ćwiartek jabłek
6-10 połówek gruszek
400 ml krwi z octem, wodą i solą
śmietana do zabielenia zupy
2-3 łyżki mąki