Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie
Przepis
Rozczyn- woda plus drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyło. Do miski wsypujemy obie mąki, miód, sól, jogurt, ocet, dodajemy rozczyn, wyrobić ciasto, następnie zostawiamy w misce w ciepłym miejscu by podwoiło objętość (ok. 1 godz.) Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je olejem i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować bochenek podkładając boki pod spód. Przekładamy uformowany bochenek do naczynia żaroodpornego i robimy 24 płytkie nacięcia ostrym nożem. Przykryć pokrywką (żaroodporną). Naczynie z chlebem wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 230 stopni, piec 60 minut. Upieczony studzimy na kratce.
Autorką przepisu jest p. Monika Szymańska z KGW „PIĘKNI I MŁODZI” W PECNEJ, uczestniczka w konkursie „SMAK CHLEBA” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
240 g wody
10 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, plus mąka do posypania blatu i naczynia)
100 g mąki jęczmiennej
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju (do natłuszczenia naczynia)