Dżem z dyni

Przepis

Dynia ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem i wydrążeniem. Umytą dynię, obrać ze skóry i wydrążyć gniazdo nasienne z pestkami. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Ostatecznie potrzeba około 1100 gramów dyni.

Pokrojoną na kawałki dynię umieść w garnku. Do garnka wlej również sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Potrzebujesz  400-500 ml soku z cytrusów, gdy jest go mniej dodaj więcej soku lub dolej wody. Dodaj pokrojone na kawałki jabłka. Garnek przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez około 25 minut. Po tym czasie kawałki dyni powinny być już wystarczająco miękkie, by można je było zmiksować. Całą zawartość garnka zmiksuj na gładko. Pulpę miksować dość długo, by uzyskać bardzo gładką konsystencję dżemu. Do owocowego kremu dodaj pełną szklankę cukru. Można użyć zwykłego cukru lub też wsypać cukier trzcinowy. Zamieszaj dżem i gotuj ostatnie 15 minut już bez przykrywki. Uwaga: Nawet jeśli do garnka zostały dodane jeszcze jabłka, to nie dajemy więcej cukru. Przelej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i obróć do góry nogami. Dżem nie wymaga pasteryzacji.

Autorki przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Pecnej „Piękni i Młodzi”

Dżem otrzymał Wyróżnienie w Konkursie „SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

600 g dyni – np. mała dynia Hokkaido

pełna szklanka cukru ok.  270 g

4 małe pomarańcze

3 jabłka

1 cytryna