Dziad / Obertuch / Przekładaniec

Przepis
Połowę mąki zaparzyć mlekiem i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Dodać ubite do białości żółtka, drożdże i wyrabiać pół godziny, dodać mąkę i wyrabiać 30 minut. Dodać masło ubite na śmietankę, zapachy i wyrabiać następne 30 minut. Dodać cukier i wyrabiać następne 30 minut. Podzielić ciasto na 6 części, układać w formie warstwami, w które pakować-przekładać bakalie. Pozostawić do wyrastania na 60 minut, Wypiekać 75 minut. Wyjmować z formy gdy ostygnie.
Autorem przepisu jest Jacek Bany „To Nie Piekarnia”. Dziad otrzymał nagrodę Grand Prix w kategorii wielkanocne wypieki w konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez Instytut Skrzynki.
Składniki
Ciasto:
- żółtka jaj: 35 szt.
- mąka: 778 g
- mleko: 286 g
- drożdże: 144 g
- masło: 143 g
- cukier: 168 g
- sól: 3 g
- wanilia, muszkat, szafran
Bakalie do pakowania ciasta:
- marcepan różany: 300 g
- cykata: 150 g
- rodzynki rumowe: 150 g
- skórka z pomarańczy: 150 g
- skórka z cytryny: 150 g