Dziad / Obertuch / Przekładaniec

Przepis

Połowę mąki zaparzyć mlekiem i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Dodać ubite do białości żółtka, drożdże i wyrabiać pół godziny, dodać mąkę i wyrabiać 30 minut. Dodać masło ubite na śmietankę, zapachy i wyrabiać następne 30 minut. Dodać cukier i wyrabiać następne 30 minut. Podzielić ciasto na 6 części, układać w formie warstwami, w które pakować-przekładać bakalie. Pozostawić do wyrastania na 60 minut, Wypiekać 75 minut. Wyjmować z formy gdy ostygnie.

Autorem przepisu jest Jacek Bany „To Nie Piekarnia”. Dziad otrzymał nagrodę Grand Prix w kategorii wielkanocne wypieki w konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez Instytut Skrzynki.

Składniki

Ciasto:

  • żółtka jaj: 35 szt.
  • mąka: 778 g
  • mleko: 286 g
  • drożdże: 144 g
  • masło: 143 g
  • cukier: 168 g
  • sól: 3 g
  • wanilia, muszkat, szafran

Bakalie do pakowania ciasta:

  • marcepan różany: 300 g
  • cykata: 150 g
  • rodzynki rumowe: 150 g
  • skórka z pomarańczy: 150 g
  • skórka z cytryny: 150 g
Przesłane przez: To Nie Piekarnia