Falafel
Przepis
Falafel
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Namoczyć przez noc. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni Celsjusza, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię. Podawać np. w chlebkach PITA z sosem tahini, warzywami lub piklami, sałatą lodową
Przepis pochodzi z książki „POWIAT POZNAŃSKI Smakowicie”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
Składniki
400 g suchej ciecierzycy
2 i 1/2 łyżeczki soli
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
1 pęczek natki pietruszki
ok. 500 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego
Przyprawy: 3 łyżki gotowej mieszanki przypraw do falafeli lub: po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej