Faworki róże (róże chrustowe)

Przepis

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, rum i wyrób ciasto. Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące. Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeżeli będzie się kleić lekko podsyp mąką). Z ciasta wycinaj szklanką lub specjalną formą dwa rozmiary kółek, duże i o połowę mniejsze. Każde kółko natnij dookoła od  brzegu do środka nożem na głębokość ok 1 cm. Mniejsze kółko umieść na większym i oba sklej naciskając na środek  opuszkiem palca W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeżeli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron. Wyjmij je na duże sito albo ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem i na środek małą łyżeczką ułóż odrobiną konfitury.

 

Składniki
  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3– 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rumu lub 1 spirytusu
  • 500 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • 100 g ulubionej konfitury