Faworki róże (róże chrustowe)

Przepis
Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, rum i wyrób ciasto. Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące. Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeżeli będzie się kleić lekko podsyp mąką). Z ciasta wycinaj szklanką lub specjalną formą dwa rozmiary kółek, duże i o połowę mniejsze. Każde kółko natnij dookoła od brzegu do środka nożem na głębokość ok 1 cm. Mniejsze kółko umieść na większym i oba sklej naciskając na środek opuszkiem palca W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeżeli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron. Wyjmij je na duże sito albo ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem i na środek małą łyżeczką ułóż odrobiną konfitury.
Składniki
- 200 g mąki
- 3 żółtka
- 3– 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki rumu lub 1 spirytusu
- 500 ml oleju
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 100 g ulubionej konfitury