Gęś lub kaczka nadziewana kaszą

Przepis

Skruszałą, sprawioną gęś starannie opłukać, odciąć szyję i skrzydła w drugim stawie. Rozciąć cienkim, ostrym nożem skórę na grzbiecie (wzdłuż szyi do kupra) i oddzielić ostrożnie. Skórę z mięsem oddzielić od kości. Skrzydła wyłamać pod skórą ze stawu barkowego, nóżki wyłamać pod skórą ze stawu biodrowego. Wyjąć oddzielony od mięsa szkielet. Pozostałą skórę z mięsem, nóżkami i skrzydłami nasolić na 1-2 godziny przed przyrządzeniem. Opłukane grzyby i podróbki zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować razem, odcedzić. Kaszę zatartą białkiem zalać wrzącym wywarem z podróbek i ugotować na sypko.

Podróbka drobno posiekać razem z grzybkami. Cebulę obrać, pokrajać w kosteczkę, usmażyć na stopionym tłuszczu z gęsi na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kaszę wyłożyć na miskę, ostudzić.

Usmażoną cebulę utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ugotowaną kaszę, podróbka i grzyby, siekaną zieleninę, sól, pieprz, pianę z dwóch białek. Wszystkie składniki razem wymieszać i nałożyć nadzieniem gęś. Dokładnie zaszyć, uformować, zawiązując sznurkiem nogi i skrzydła. Włożyć do dopasowanej wielkością brytfanny, polać stopionym tłuszczem z gęsi, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1,5-2 godziny do miękkości. W czasie pieczenia polewać tłuszczem i skraplać wodą. Gęś powoli rumienić, aby skóra nie pękała w szwach.

Upieczoną gęś wyjąć, ułożyć na podłużnym, płaskim półmisku. Ostrym nożem odciąć nóżki i skrzydła, całą pokrajać w poprzek długości na plastry grubości 2 do 2,5 cm. Oblać tłuszczem z pieczenia, resztę tłuszczu podać w sosjerce. Półmisek przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z kapustą zasmażaną, kiszoną, cukrową, czerwoną.

 

 

Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Gęś,

sól

Nadzienie:

30-40 dkg kaszy gryczanej, kaszki krakowskiej lub ryżu

pieprz

2 jaja

1 białko

4 dkg tłuszczu stopionego z gęsi

8 dkg cebuli

3 dkg suszonych grzybów

Wywar z podróbek:

20 dkg włoszczyzny

podróbka z gęsi

2 łyżki zielonej siekanej pietruszki i koperku

tłuszcz z gęsi do pieczenia