Gęś nadziewana jabłkiem
Przepis
Sprawioną gęś należy umyć i osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i pieprzem, pozostawić na noc. Łopatkę wraz z żołądkiem z gęsi zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Wątróbki zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Jabłka umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
Gotowymi farszami wypełnić tuszkę gęsi na zmianę: farszem z łopatki, farszem z wątróbki i jabłkami. Nadzianą gęś zszyć igłą z grubą nicią (najlepiej dratwą). Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obłożyć pozostałymi jabłkami.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 30 minut (zaleca się tyle godzin pieczenia, ile kilogramów gęsi; np. 1 kg gęsi=1 godz. pieczenia). Gęś od czasu do czasu można podlać wytapiającym się tłuszczem.
Gotową gęś podawać z różnymi przekąskami, wedle upodobania, np. z modrą kapustą, kopytkami, kluskami, pyzami, kaszą i ćwiartkami ziemniaków usmażonymi na oleju.
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Napachaniu
Składniki
5-cio kilogramowa sprawiona gęś wraz z podrobami
1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
0,5 kg wątróbki drobiowej
6 szt. jabłek kwaśnych
sól
pieprz
majeranek