Gęsie pałki marynowane

Przepis
Gęsie pałki zamarynować na 24 godzin z solą, trochą saletry i liściem bobkowem. Na drugi dzień umyć je czysto, zastawić jak na rosół, lecz w małej ilości wody, wyszumować, otążyć czysto, włożyć korzeni, cebuli, kawałek pietruszki i gotować, dopókąd nie będą miękkie, na dogotowaniu można łyżkę lub dwie wlać octu. Gdy już miękkie, włożyć je do jakiego naczynia, zalać sklarowanym czysto rosołem i wynieść do zastudzenia. Taka marynata przechowuje się bardzo długo. Podaje się do niej ocet i oliwę.
Cytowany przepis pochodzi z książki „Wielkopolski Kucharz” autorstwa Maryana, reprint wydania z 1876 roku.
[fot. ilustracyjne canva.com]
Składniki
pałki gęsie
sól, saletra
liść bobkowy
cebula
włoszczyzna
ocet
oliwa