Gęsie pałki marynowane

Przepis

Gęsie pałki zamarynować na 24 godzin z solą, trochą saletry i liściem bobkowem. Na drugi dzień umyć je czysto, zastawić jak na rosół, lecz w małej ilości wody, wyszumować, otążyć czysto, włożyć korzeni, cebuli, kawałek pietruszki i gotować, dopókąd nie będą miękkie, na dogotowaniu można łyżkę lub dwie wlać octu. Gdy już miękkie, włożyć je do jakiego naczynia, zalać sklarowanym czysto rosołem i wynieść do zastudzenia. Taka marynata przechowuje się bardzo długo. Podaje się do niej ocet i oliwę.

Cytowany przepis pochodzi z książki „Wielkopolski Kucharz” autorstwa Maryana, reprint wydania z 1876 roku.

[fot. ilustracyjne canva.com]

Składniki

pałki gęsie

sól, saletra

liść bobkowy

cebula

włoszczyzna

ocet

oliwa