Golonka po czesku
Przepis
Golonka po czesku
Golonki natrzeć solą. Włoszczyznę i cebule pokroić w plasterki. Zagotować 500 ml wody z octem, warzywami, cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, ostudzić. Mięso ułożyć w naczyniu, zalać marynatą z warzywami, przykryć i odstawić na dwa dni do lodówki. Podczas marynowania kilkakrotnie przekręcać mięso. Wyjąć mięso z marynaty do naczynia żaroodpornego i piec godzinę w temperaturze 180 stopni polewając marynatą.
Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego
„Najlepsze potrawy kuchni europejskiej”
Składniki
Na dwie porcje:
2 golonki wieprzowe
3 ziarna pieprzu
50 ml octu
1 cytryna
ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
20 dag cebuli
1 porcja włoszczyzny