Golonka po czesku

Przepis

Golonka po czesku

Golonki natrzeć solą. Włoszczyznę i cebule pokroić w plasterki. Zagotować 500 ml wody z octem, warzywami, cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, ostudzić. Mięso ułożyć w naczyniu, zalać marynatą z warzywami, przykryć i odstawić na dwa dni do lodówki. Podczas marynowania kilkakrotnie przekręcać mięso. Wyjąć mięso z marynaty do naczynia żaroodpornego i piec godzinę w temperaturze 180 stopni polewając marynatą.


Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego
„Najlepsze potrawy kuchni europejskiej”
Składniki

Na dwie porcje:

2 golonki wieprzowe

3 ziarna pieprzu

50 ml octu

1 cytryna

ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

20 dag cebuli

1 porcja włoszczyzny