Golonka

Przepis

Golonka

Uważana za bombę kaloryczną i synonim sytości dania. Rzeczywiście duża golonka to danie na bardzo obfity obiad. W powiecie poznańskim koniecznie podawana z za- smażaną kiszoną kapustą i chrzanem jako przyprawą.

W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i zaczynamy drugi etap. Piekarnik nagrzać do 190°C. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać obrane ząbki czosnku (w całości). Golonkę natrzeć przyprawą z  każdej  strony, skórę ponacinać na krzyż i tak przygotowane mięso położyć na cebuli. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy). Włożyć do piekarnika, nie przykrywać. Piec  około  1,5  godziny  podlewając  wytworzonym  sosem  co 20 minut.  Po  upieczeniu  wyjąć  golonkę  z  sosu,  a  sos  przetrzeć  przez  sitko  razem z cebulą i czosnkiem.


Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego
„Najlepsze potrawy kuchni europejskiej”
Składniki

1 golonka wieprzowa około 1,2 kg

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 por

3 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 łyżka soli

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

przyprawa warzywna