Grzyby leśne w sosnowym occie

Przepis
Zimą zbieram na terenie lasów w Powidzu gałązki sosny. Igły wrzucam do słoja (do 3/4 wysokości naczynia), solę i zalewam wodą. Na wierz kładę matkę octową z poprzedniego nastawu. Jest wiele ogłoszeń ponieważ ludzie robiący octy chętnie się nadwyżkami matek dzielą. Jeżeli nie ma takiej możliwości to na wierzch kładę spodeczek – coś co obciąży masę igieł. Przykrywam papierowymi ręcznikiem i gumką – nastaw trzeba chronić przed muszkami. Teraz należy odstawić naczynie w ciemne miejsce i obserwować. Minimum 3 miesiące ocet powstaje. Po zlaniu, powinien mieć czas żeby dojrzeć. Dojrzały ocet jest baza do lemoniad, zaprawą do sałatek albo służy do marynowania na przykład grzybków, z lasów w okolicach Pyzdr. W tym miasteczku znajduje sie fantastyczne muzeum. Jest bardzo malowniczo położone i na prawdę warto obejrzeć muzealną ekspozycję.
Grzyby obgotować z przyprawami i octem leśnym. Włożyć do wyparzonych słoiczków. Zagotować marynatę. Jej smak zależy od preferencji, ocet domowy jest słabszy ni z octowy ale ma intensywny smak. Zalać marynatą grzyby i zakręcić. Po leżakowaniu „głową w dół”, pasteryzujemy grzyby około 15 minut.
Autorką przepisu jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Ocet domowy leśny:
Igły sosny
Sól – 1 łyżka na każdy litr wody. Ja bardzo lubię sól z Kłodawy. Mam osobny słój z solą zmieszaną z suszonym mniszkiem. Używam jej do wszystkiego.
Woda – w zależności od wielkości słoja