Grzyby w occie
Przepis
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Przygotować zalewę octową, zagotować składniki w garnku. Grzyby gotować przez około godzinę z dodatkiem cebuli. Po ugotowaniu odcedzić i włożyć do suchych wyparzonych słoików. Zalać wrzącą zalewą zmieszana z przyprawami. Następnie słoiki z grzybami pasteryzować przez 20 min.
Autorki przepisu: KGW „Świtezianki” z Mirosławek
Grzybki w occie zdobyły I miejsce w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023 w kategorii grzyby. Otrzymały także Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości”
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Grzyby jadalne
na zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
1 cebula
4 liście laurowe