Grzyby w occie

Przepis

Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Przygotować zalewę octową, zagotować składniki w garnku. Grzyby gotować przez  około godzinę z dodatkiem cebuli. Po ugotowaniu odcedzić i włożyć do suchych wyparzonych słoików. Zalać wrzącą zalewą zmieszana z przyprawami. Następnie słoiki z grzybami pasteryzować przez 20 min.

Autorki przepisu: KGW „Świtezianki” z Mirosławek

 

Grzybki w occie zdobyły I miejsce w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023 w kategorii grzyby. Otrzymały także Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości”

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Grzyby jadalne

na zalewę:

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

2 łyżki cukru

2 łyżki soli

8 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka gorczycy

1 łyżka ziaren pieprzu

1 cebula

4 liście laurowe