Jagodzianki

Przepis

Drożdże rozcieramy z połową letniego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zostawiamy na 15 min. Jajko i żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę, a masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, ubite jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i ostudzone (może być lekko ciepłe) masło i wyrabiamy ręką. Gdyby ciasto było zbyt lepiące, dosypujemy mąkę. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jagody myjemy i zostawiamy do wyschnięcia. Do jagód wsypujemy 2 łyżki cukru waniliowego i 1 łyżeczkę mąki lub kisielu owocowego. Mieszamy. Jagody są już gotowe do nadziania. Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na pół, potem jeszcze raz na pół i tak do uzyskania szesnastu jednakowych części. Każdą część rozpłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką jagód. Zlepiamy brzegi, formujemy podłużny kształt i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy zlepimy wszystkie jagodzianki, wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie jej składniki należy rozcierać palcami, aż powstaną okruchy. Kruszoną posypujemy obficie wszystkie bułeczki. Zostawiamy drożdżówki na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Gdy urosną, jagodzianki pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 170°C.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki

2 szklanki jagód

ok. 3,5 szklanki mąki (500 g)

5 dag świeżych drożdży

¾ szklanki mleka

½ szklanki cukru

½ kostki masła (100 g)

2 łyżki cukru waniliowego

2 żółtka i 1 jajko

KRUSZONKA:

1 niepełna szklanka mąki

½ szklanki cukru pudru

1/3 kostki masła

szczypta proszku do pieczenia