Kaczka pieczona z jabłkami

Przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczkę myjemy dokładnie, wykrawamy kuperek i nadmiar skóry przy otworach. Drób przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę soli morskiej i zalewamy zimną wodą do zakrycia mięsa. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po 15 minutach odwracamy kaczkę na drugą stronę. Kaczkę wyjmujemy z wody, dokładnie osuszamy, skrapiamy olejem i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Kaczkę wyjmujemy z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. W czasie pieczenia z kaczki wytapia się sporo tłuszczu, więc nie ma potrzeby dodawać oleju do naczynia. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, wykrawamy gniazda nasienne. Kaczkę pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. W połowie pieczenia odwracamy ją na drugą stronę. Następnie wyjmujemy formę, kaczkę nadziewamy cząstkami jabłek i wstawiamy do pieca. Do naczynia można także włożyć pokrojone w cząstki jabłka. Kaczkę z jabłkami pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w 180°C.


Przepis pochodzi ze strony uwielbiamgotowac.com

 

Składniki

kaczka o wadze 1,6 kg

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka oleju

1 łyżka suszonego majeranku

sól

pieprz

Nadzienie: 2-3 jabłka