Kapusta na słodko-kwaśno
Przepis
Kapusta na słodko-kwaśno
Dodatek do każdego bodaj dania mięsnego. Wydawałoby się, że przygotowanie tego, bazującego na białej kapuście dania, jest banalnie proste. Nic bardziej mylnego, prostota wymaga idealnego zbalansowania użytych składników i precyzji wykonania.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy do smaku. Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Na patelni rozpuszczamy smalec i rozprowadzamy w nim mąkę, którą lekko rumienimy. Dorzucamy na patelnię odcedzoną kapustę, dolewamy ocet winny i wsypujemy łyżkę cukru. Całość mieszamy, aż kapusta zgęstnieje.
Przepis pochodzi z książki „POWIAT POZNAŃSKI – Smakowicie”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
0,5 główki kapusty białej
6 łyżek octu winnego
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Przyprawy:
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, łyżka cukru