Kapusta na słodko-kwaśno

Przepis

Kapusta na słodko-kwaśno

Dodatek do każdego bodaj dania mięsnego. Wydawałoby się, że przygotowanie tego, bazującego na białej kapuście dania, jest banalnie proste. Nic bardziej mylnego, prostota wymaga idealnego zbalansowania użytych składników i precyzji wykonania.

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy do smaku. Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Na patelni rozpuszczamy smalec i rozprowadzamy w nim mąkę, którą lekko rumienimy. Dorzucamy na patelnię odcedzoną kapustę, dolewamy ocet winny i wsypujemy łyżkę cukru. Całość mieszamy, aż kapusta zgęstnieje.


Przepis pochodzi z książki „POWIAT POZNAŃSKI – Smakowicie
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

0,5 główki kapusty białej

6 łyżek octu winnego

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

Przyprawy:

sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, łyżka cukru