Kapusta z jarzębiną, grzybami leśnymi i mirabelkami

Przepis

Namoczone grzyby udusic z usmażona cebula, Zetrzec korzeń białej marchwi lub cienko pokroić. Biała marchew ma bardzo intensywny samak wiec trzeba zachować czujność.Dodać jarzębinę i mirabelki odsączone z płynu. Przyprawić. Dusić co najmniej 40 minut.

Autorką przepisu jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Kapusta  – 3 kg

Jarzębina – 1/2 szklanki

Grzyby leśne

Cebula  – kilka główek

Mirabelki  – 1 słoiczek wytrawnego kompotu

Biała marchew – korzeń

Olej – około 7 łyżek

Przyprawy