Kapusta z jarzębiną, grzybami leśnymi i mirabelkami

Przepis
Namoczone grzyby udusic z usmażona cebula, Zetrzec korzeń białej marchwi lub cienko pokroić. Biała marchew ma bardzo intensywny samak wiec trzeba zachować czujność.Dodać jarzębinę i mirabelki odsączone z płynu. Przyprawić. Dusić co najmniej 40 minut.
Autorką przepisu jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Kapusta – 3 kg
Jarzębina – 1/2 szklanki
Grzyby leśne
Cebula – kilka główek
Mirabelki – 1 słoiczek wytrawnego kompotu
Biała marchew – korzeń
Olej – około 7 łyżek
Przyprawy