Karp polski na maśle
Przepis
Karpia sprawić, dobrze wypłukać, pokroić w dzwonka /lub filety/, rybę ułożyć w misce (nie metalowej) i zalać piwem na ok. 3 godz. Po tym czasie wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dobrze rybę mieszanką przypraw jw., skropić cytryną i posypać lekko startą skórką, obłożyć plastrami cebuli.
Włożyć do miski i pozostawić na ok. 1/2 godz. Następnie rybę obtoczyć w panierce jw. i upiec na gorącym maśle. By masło się nie paliło, dodać trochę oliwy lub użyć masła klarowanego.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie /osuszyć ręcznikiem/, następnie podpiec wraz z pieczarkami i cebulą na pozostającym od pieczenia tłuszczu przez ok. 8- 10 min. Następnie wlać ok. 1/2 szklanki marynaty piwnej i poddusić jeszcze przez ok. 5 min., by odparować nadmiar piwa z grzybów i cebuli.
Gorącą rybę ułożyć na półmisku, położyć na niej kawałki świeżego masła do roztopienia i wchłonięcia przez rybę, dodać grzyby z cebulą. Udekorować plastrami cytryny i zieloną natką pietruszki.
Autorem przepisu jest Andrzej Kuligowski
Składniki
g karp oprawiony i pokrojony (ok. 1,5 kg )
100 g masła klarowanego
4-6 kapeluszy grzybów
2-3 duże szt. pieczarek
2 duże szt. cebuli
1 butelka piwa mocnego jasnego
1/2 cytryny (sok i obtarta skórka)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka ,tymianek, bazylia, jarzynka, majeranek, mielony liść laurowy, mielone ziele angielskie – wszystko wymieszać z oliwą.
Przygotować panierkę: mąka z tartą bułką, pieprzem i majerankiem do obtoczenia ryby.