Karp smażony
Przepis
Rybę dokładnie umyj i osusz. Karpia podziel na dzwonki. Dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej w przykrytym naczyniu). Porcje ryby panieruj w mące i w bułce tartej. Smaż około 3-5 min. Z jednej i z drugiej strony, tak by kawałki były zrumienione z każdej strony. Po usmażeniu kawałki przełóż do naczynia żaroodpornego dodaj na dno i na wierzch po łyżce masła. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C i zostaw na około 25 min. Tak przygotowany karp będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki
1 kg karpia
sok z jednej cytryny
¾ szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia lub masło klarowane
1 łyżka masła
sól i pieprz