Karp z szarym sosem

Przepis
Tradycyjna potrawa wigilijna, która można w każdej porze roku powtarzać, gdyż jest nadzwyczaj smaczna.
Karpia oczyścić, osolić i ugotować w smaku z włoszczyzny i korzeni, jak sandacza lub szczupaka. Rybę wyłożyć na półmisek, przykryć zmoczoną w gorącej wodzie serwetą, aby nie wystygła.
Na sos zasmażyć łyżkę zrumienionej mąki z łyżką masła, rozprowadzić rosołem z ryby, dodać parę łyżek lekko zrumienionego karmelu, filiżankę rodzynków sułtańskich bez pestek, garść cieniuchno pokrajanych migdałów słodkich, sok z całej cytryny, cukru do smaku. Zagotować wszystko razem. Można tak dodać kieliszek francuskiego lub węgierskiego wina. Niektórzy wkładają też przechowaną i rozbitą w łyżce octu krew karpia. Zagotować wszystko razem, dodać łyżeczkę od herbaty śmietankowego masła, wymieszać nie gotując więcej. Połową polać karpia, drugą połowę podać w sosjerce.
Składniki
karp (tusza)
włoszczyzna
mąka
masło
filiżanka rodzynków sułtańskich
karmel
garść płatków migdałowych
1 cytryna
masło
cukier
kieliszek francuskiego lub węgierskiego wina