Kartofelki

Przepis

Kartofelki

To pyszne kruche ciasteczka. Ich tajemnicą jest spory dodatek smalcu, który odpowiada nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za ich kruchość. Mimo, że kartofelki do dietetycznych nie należą, są tanie i bardzo proste do przygotowania z łatwo dostępnych składników. Ciasteczka długo utrzymują świeżość – wystarczy trzymać je w zamkniętym słoiku.

Masło/margarynę i smalec siekamy na mniejsze części. Wraz z mąką, cukrem pudrem, żółtkami oraz aromatem zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy po małym kawałeczku i formujemy kuleczki wielkości kasztana. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut, aż ciastka będą złote. Gdy przestygną obtaczamy w cukrze pudrze, zmieszanym pół na pół z gorzkim kakao.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

500 g mąki

4 żółtka jaj

125 g cukru pudru

125 g masła/margaryny

100 g smalcu

kilka kropel aromatu rumowego lub śmietankowego

cukier puder do obsypania

gorzkie kakao do obsypania