Kaszanka z grilla

Przepis

Kaszankę obieramy z jelita. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w paski (na zapałkę).

Przygotowujemy osobno 4 arkusze foli aluminiowej, rozkładamy na nich kaszankę. Boczek mieszamy z cebulą i majerankiem, dzielimy na 4 równe porcje i obkładamy kaszankę. Jeśli kaszanka jest mało doprawiona, można dodać świeżo zmielonego pieprzu i posolić.

Kaszanki dokładnie zawijamy w folie aluminiową i grillujemy. Gdy kaszanka będzie już miękka, zostawiamy jeszcze około 5 minut na grillu.

Najlepiej podawać z majonezem szczypiorkowym własnej produkcji.

 

Przygotowanie majonezu:

Szczypior zmiksować z olejem i przyprawami tak długo, aż olej zacznie robić się zielony. Miksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Do wysokiego naczynia wbić całe jajo i żółtko i dodać łyżeczkę musztardy. Miksować przy użyciu blendera, stopniowo dodając olej szczypiorkowy. Po otrzymaniu majonezu, dodać łyżeczkę octu i wymieszać.

 

Przepis autorstwa szefa kuchni Kajetana Świokły.

Zdj. poglądowe (canva.com)

Składniki

Składniki na 4 porcje:

4 kaszanki w jelicie (1 sztuka 100 – 150 g)

100 g boczku wędzonego na zimno

1 duża biała cebula

Majeranek suszony (najlepiej świeży)

Sól, pieprz do smaku

4 kawałki folii aluminiowej do zawinięcia kaszanki

Składniki na majonez:

1 jajko

1 żółtko

150 ml oleju

Pęczek szczypiorku

Musztarda

Sól, pieprz, cukier do smaku

Ocet