Kaszanka z grilla
Przepis
Kaszankę obieramy z jelita. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w paski (na zapałkę).
Przygotowujemy osobno 4 arkusze foli aluminiowej, rozkładamy na nich kaszankę. Boczek mieszamy z cebulą i majerankiem, dzielimy na 4 równe porcje i obkładamy kaszankę. Jeśli kaszanka jest mało doprawiona, można dodać świeżo zmielonego pieprzu i posolić.
Kaszanki dokładnie zawijamy w folie aluminiową i grillujemy. Gdy kaszanka będzie już miękka, zostawiamy jeszcze około 5 minut na grillu.
Najlepiej podawać z majonezem szczypiorkowym własnej produkcji.
Przygotowanie majonezu:
Szczypior zmiksować z olejem i przyprawami tak długo, aż olej zacznie robić się zielony. Miksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Do wysokiego naczynia wbić całe jajo i żółtko i dodać łyżeczkę musztardy. Miksować przy użyciu blendera, stopniowo dodając olej szczypiorkowy. Po otrzymaniu majonezu, dodać łyżeczkę octu i wymieszać.
Przepis autorstwa szefa kuchni Kajetana Świokły.
Zdj. poglądowe (canva.com)
Składniki
Składniki na 4 porcje:
4 kaszanki w jelicie (1 sztuka 100 – 150 g)
100 g boczku wędzonego na zimno
1 duża biała cebula
Majeranek suszony (najlepiej świeży)
Sól, pieprz do smaku
4 kawałki folii aluminiowej do zawinięcia kaszanki
Składniki na majonez:
1 jajko
1 żółtko
150 ml oleju
Pęczek szczypiorku
Musztarda
Sól, pieprz, cukier do smaku
Ocet