Katarzynki

Przepis

 

Miód zagotowujemy z woda, anyżkiem, kardamonem i goździkami, sokiem i skórka pomarańczy. Do miski przesiewamy ogrzaną mąkę, zalewamy wrzącym miodem i dokładnie ucieramy drewnianą łyżką. Do ciepłego jeszcze, ale doskonale wyrobionego ciasta wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając, po czym odstawiamy, aby przestygło. Dokładnie mieszamy sodę ze spirytusem i surowym złotkiem, wlewamy do zimnego ciasta i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania wsypujemy orzechy. Blachę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka, układamy na blasze, pieczemy w temperaturze ok. 200 ⁰C ok. 40 – 45 minut. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową lub lukrem.

źródło: Hanna Szymanderska. Polskie tradycje świąteczne. Warszawa: Świat Książki, 2003, s. 21.

Składniki

Składniki:

750 g płynnego miodu, ½ kg mąki żytniej, pół szklanki przegotowanej wody, 2 jajka, łyżeczka zmienionych nasion anyżku, sok i otarta skórka z pomarańczy, po pół łyżeczki mielonych goździków i kardamonu, kieliszek (25 g) spirytusu, surowe żółtko, łyżeczka sody oczyszczonej, 3-4 łyżki drobno usiekanych orzechów