Kawałki kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Przepis
Mięso kroimy na kawałki, dodajemy olej i przyprawy, mieszamy, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Czekając wymieszać składniki sosu.
Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, często mieszając.
Podawać polane sosem, najlepiej z ryżem bądź pieczywem i warzywami lub surówką/sałatką.
Autorką przepisu jest p. Monika Szymańska z KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi”, uczestniczka wyróżniona w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 – 3 łyżki oleju
Przyprawy – 0,5 do 1 łyżeczki miodu, przyprawa staropolska do kurczaka 2-3 łyżeczki, przyprawa złocista do kurczaka ok. 1 łyżeczka, pieprz, sól do smaku
Sos:
3 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie wg uznania
Ryż ugotowany bądź pieczywo
Warzywa lub surówka