Kawałki kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Przepis

Mięso kroimy na kawałki, dodajemy olej i przyprawy, mieszamy, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Czekając wymieszać składniki sosu.

Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, często mieszając.

Podawać polane sosem, najlepiej z ryżem bądź pieczywem i warzywami lub surówką/sałatką.

 

Autorką przepisu jest p. Monika Szymańska z KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi”, uczestniczka wyróżniona w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

2 piersi z kurczaka

2 – 3 łyżki oleju

Przyprawy – 0,5  do 1 łyżeczki miodu, przyprawa staropolska do kurczaka 2-3 łyżeczki, przyprawa złocista do kurczaka  ok. 1 łyżeczka, pieprz, sól do smaku

Sos:

3 łyżki musztardy

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

Ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie wg uznania

Ryż ugotowany bądź pieczywo

Warzywa lub surówka