Keks z bakaliami

Przepis
Na początku ważymy jajka i tyle ile ważą jajka odmierzamy taką samą ilość cukru, mąki i masła. Tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy sok z cytryny i alkohol. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy. Orzechy, suszone morele, daktyle oraz migdały kroimy w kostkę. Migdały należy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie bakalie mieszamy w misce i dodajemy do nich 2 łyżki mąki. Łączymy ciasto z bakaliami i wlewamy do dużej keksówki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C do suchego patyczka.
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku
Składniki
5 jajek
cukier
mąka
tłuszcz (masło)
2 łyżki alkoholu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z całej cytryny
bakalie (orzechy, suszone morele, żurawina, rodzynki, migdały, daktyle)