Keks z bakaliami

Przepis

Na początku ważymy jajka i tyle ile ważą jajka odmierzamy taką samą ilość cukru, mąki i masła. Tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy sok z cytryny i alkohol. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy.  Orzechy, suszone morele, daktyle oraz migdały kroimy w kostkę. Migdały należy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie bakalie mieszamy w misce i dodajemy do nich 2 łyżki mąki. Łączymy ciasto z bakaliami i wlewamy do dużej keksówki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C do suchego patyczka.

Autor: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku

Składniki

5 jajek

cukier

mąka

tłuszcz (masło)

2 łyżki alkoholu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z całej cytryny

bakalie (orzechy, suszone morele, żurawina, rodzynki, migdały, daktyle)