Kęski kurczaka w sosie chilli z miodem

Przepis

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę, Pokrojonego kurczaka oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na głębokim, gorącym oleju po 2-4 minuty z każdej strony lub do momentu zarumienienia się mięsa. Usmażone kawałki kurczaka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na patelnie wlewamy sos sojowy, sos chilli, sok z limonki i dodajemy miód – mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Do gorącego sosu wkładamy usmażonego kurczaka i obtaczamy go dokładnie w sosie, posypujemy szczypiorkiem (opcjonalnie ) i serwujemy.

Autorką przepisu jest p. Magdalena Szymańska z KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi”, uczestniczka  w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

2 filety z kurczaka
1 szklanka mąki
Olej do głębokiego smażenia
Sól, pieprz
Sos:
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżek sosu chilli
½ łyżeczki soku z limonki
1 garść szczypiorku (opcjonalnie)