Kiełbasa biała parzona w piwie i kapuście kiszonej

Przepis

Rozgrzewamy patelnię i wylewamy niewielką ilością oleju, następnie na patelni układamy kiełbasę i smażymy ją aż się zarumieni. Następnie podlewamy piwem (połową, tj. ok. 150 ml) i dusimy kiełbasę na dużym ogniu bez przykrycia,  aby piwo odparowało. Wyjmujemy kiełbasę na patelnię, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Kolejno dodajemy kiszoną kapustę, kminek i młotkowany (lub grubo mielony) pieprz. Chwilę dusimy, aż kapusta przejdzie aromatem duszonej w piwie kiełbasie, którą układamy warstwowo w garnku: najpierw wykładamy kapustę, potem białą kiełbasę i na wierzch znów kiszoną kapustę. Całość podlewamy piwem i dusimy do momentu, aż kapusta zmięknie. Można dodać więcej piwa, jednak należy pamiętać, że piwa lokalne, regionalne są bardziej aromatyczne.

Wykładamy kiełbasę na talerz wraz z kapustą i dekorujemy ziołami. Danie popijać można dobrym piwem z lokalnego browaru.

 

Autorem przepisu jest szef kuchni Kajetan Świokła. Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

Składniki (na 3 porcje):

Kiełbasa biała parzona Wiejski Stół Dr Maryniak 6 szt.

2 cebule średniej wielkości

Kapusta kiszona 600 g

Piwo z Browaru Szreniawa Pils ok. 300 ml

Kminek do smaku

Pieprz młotkowany lub grubo mielony

Olej do smażenia

Potrzebne będą:

Garnek z pokrywką

Patelnia

Deska do krojenia

Nóż