Kiełbasa biała parzona w piwie i kapuście kiszonej

Przepis
Rozgrzewamy patelnię i wylewamy niewielką ilością oleju, następnie na patelni układamy kiełbasę i smażymy ją aż się zarumieni. Następnie podlewamy piwem (połową, tj. ok. 150 ml) i dusimy kiełbasę na dużym ogniu bez przykrycia, aby piwo odparowało. Wyjmujemy kiełbasę na patelnię, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Kolejno dodajemy kiszoną kapustę, kminek i młotkowany (lub grubo mielony) pieprz. Chwilę dusimy, aż kapusta przejdzie aromatem duszonej w piwie kiełbasie, którą układamy warstwowo w garnku: najpierw wykładamy kapustę, potem białą kiełbasę i na wierzch znów kiszoną kapustę. Całość podlewamy piwem i dusimy do momentu, aż kapusta zmięknie. Można dodać więcej piwa, jednak należy pamiętać, że piwa lokalne, regionalne są bardziej aromatyczne.
Wykładamy kiełbasę na talerz wraz z kapustą i dekorujemy ziołami. Danie popijać można dobrym piwem z lokalnego browaru.
Autorem przepisu jest szef kuchni Kajetan Świokła. Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
Składniki (na 3 porcje):
Kiełbasa biała parzona Wiejski Stół Dr Maryniak 6 szt.
2 cebule średniej wielkości
Kapusta kiszona 600 g
Piwo z Browaru Szreniawa Pils ok. 300 ml
Kminek do smaku
Pieprz młotkowany lub grubo mielony
Olej do smażenia
Potrzebne będą:
Garnek z pokrywką
Patelnia
Deska do krojenia
Nóż