Kiełbasa w polskim sosie

Przepis

Świeżą lub mało obwędzoną kiełbasę ułożyć w rondlu, zalać pół litrem piwa i pół litrem wody, wkroić dwie cebule i gotować pod przykryciem 20 minut. Potem kiełbasę wyjąć, zrobić zaprażkę rumianą z łyżki masła Maggi rozprowadzić przecedzonym smakiem, wlać pół łyżeczki a dwie łyżki octu, wsypać łyżkę cukru, zafarbować karmelem, a pokrajawszy kiełbasę w ukośne duże kawałki, polać sosem. Osobno podać kartofle duszone.

Przepis w pisowni oryginalnej pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Maryi Ochrowicz-Monatowej, reprint na podstawie wydawania z 1917 roku, Warszawa 2012.

Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • kiełbasa
  • piwo
  • 2 cebule
  • masło
  • Maggi
  • ocet
  • cukier