Kiełbasa z gęsich piersi i pałek

Przepis

Odatre gęsie pałki pokrajać, wyżyłować i następnie uciekać jak najdrobniej; do tego dodać taką samą ilość siekanej wołowiny, również tyle wieprzowiny i drobno krajanej słoniny; w końcu wsypać sokolwiek angielskiego korzenia, soli, na koniec noża zaletry, i umięszawszy razem pozostawić tak do drugiego dnia. Na drugi dzień nadziać tem mięsem zwykły flak kiełbasianny i wędzić przez kilka dni.

Można też robić kiełbasy z samych gęsich piersi i pałek. Odrzyć ze skóry piersi i pałki, wyżyłować, uciekać jak najdrobniej, dodać usiekanego tłuszczu z pod skór gęsich, kilka ziarn angielskiego pieprzu, cokolwiek saletry, soli, umięszać wszystko razem, nadziać flak kiełabsianny i owędzić. Kiełbasy takie jedzą się na surowo.

Cytowany przepis pochodzi z książki „Wielkopolski Kucharz” autorstwa Maryana, reprint wydania z 1876 roku.

[fot. ilustracyjne canva.com]

Składniki

pałki gęsie

wołowina

wieprzowina

słonina

ziele angielskie

sól, saletra,

flak do nadziewania