Kiełbasa z gęsich piersi i pałek
Przepis
Odatre gęsie pałki pokrajać, wyżyłować i następnie uciekać jak najdrobniej; do tego dodać taką samą ilość siekanej wołowiny, również tyle wieprzowiny i drobno krajanej słoniny; w końcu wsypać sokolwiek angielskiego korzenia, soli, na koniec noża zaletry, i umięszawszy razem pozostawić tak do drugiego dnia. Na drugi dzień nadziać tem mięsem zwykły flak kiełbasianny i wędzić przez kilka dni.
Można też robić kiełbasy z samych gęsich piersi i pałek. Odrzyć ze skóry piersi i pałki, wyżyłować, uciekać jak najdrobniej, dodać usiekanego tłuszczu z pod skór gęsich, kilka ziarn angielskiego pieprzu, cokolwiek saletry, soli, umięszać wszystko razem, nadziać flak kiełabsianny i owędzić. Kiełbasy takie jedzą się na surowo.
Cytowany przepis pochodzi z książki „Wielkopolski Kucharz” autorstwa Maryana, reprint wydania z 1876 roku.
[fot. ilustracyjne canva.com]
Składniki
pałki gęsie
wołowina
wieprzowina
słonina
ziele angielskie
sól, saletra,
flak do nadziewania