Kiełbaski duszone w czerwonej kapuście

Przepis

Główkę czerwonej kapusty uszatkować drobno, sparzyć wrzącą wodą, potem ją skropić octem lub cytryną, aby nabrała napowrót koloru. Zasmażyć łyżkę masła z pół łyżką mąki, rozprowadzić szklanką czerwonego wina lub w braku tego rosołem, włożyć kapustę, posolić, popieprzyć, dodać pół łyżki Maggi, do smaku cukru i soku z Cytryny i gotować na wolnym ogniu. Na kwadrans przed wydaniem włożyć na wierzch kilka par sosisek czyli kiełbasek i poddusić pod przykryciem. Wydając ułożyć stożkowato kapustę, a na wierzchu kiełbaski.

 

Przepis w pisowni oryginalnej pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Maryi Ochrowicz-Monatowej, reprint na podstawie wydawania z 1917 roku, Warszawa 2012.

Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • kiełbaski
  • ocet lub cytryna
  • masło
  • mąka
  • szklanka wina lub rosołu
  • sół, pieprz
  • pół łyżki Maggi
  • cukier
  • czerwona kapusta