Kiełbaski duszone w czerwonej kapuście
Przepis
Główkę czerwonej kapusty uszatkować drobno, sparzyć wrzącą wodą, potem ją skropić octem lub cytryną, aby nabrała napowrót koloru. Zasmażyć łyżkę masła z pół łyżką mąki, rozprowadzić szklanką czerwonego wina lub w braku tego rosołem, włożyć kapustę, posolić, popieprzyć, dodać pół łyżki Maggi, do smaku cukru i soku z Cytryny i gotować na wolnym ogniu. Na kwadrans przed wydaniem włożyć na wierzch kilka par sosisek czyli kiełbasek i poddusić pod przykryciem. Wydając ułożyć stożkowato kapustę, a na wierzchu kiełbaski.
Przepis w pisowni oryginalnej pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Maryi Ochrowicz-Monatowej, reprint na podstawie wydawania z 1917 roku, Warszawa 2012.
Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- kiełbaski
- ocet lub cytryna
- masło
- mąka
- szklanka wina lub rosołu
- sół, pieprz
- pół łyżki Maggi
- cukier
- czerwona kapusta