Kluchy na pyrach

Przepis

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

„Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj mąkę pszenną oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną, jajka  i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.

Formowanie klusek:
– Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Ja rolowałam podłużne kluseczki z ostrym zakończeniem 🙂
– Ostrożnie zanurzaj je w gotującej się wodzie.
– Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze około 3-4 minuty.
– Wyłów wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
– W ten sposób ugotuj wszystkie porcje klusek”.

Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach, uczestniczka w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

SKŁADNIKI:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  •  2 jajka