Kluchy na pyrach
Przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
„Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj mąkę pszenną oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną, jajka i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi.
W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.
Formowanie klusek:
– Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Ja rolowałam podłużne kluseczki z ostrym zakończeniem 🙂
– Ostrożnie zanurzaj je w gotującej się wodzie.
– Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze około 3-4 minuty.
– Wyłów wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
– W ten sposób ugotuj wszystkie porcje klusek”.
Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach, uczestniczka w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
SKŁADNIKI:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 jajka