Kompot z czereśni

Przepis
  • Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.
  • Całość gotujemy około pół godziny.
  • Słodzimy. Proponujemy nie wykorzystywać całego cukru na jeden raz. Słodkość kompotu możemy regulować w zależności od upodobań.Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.
  • Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.
  • Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.

 

Przepis pochodzi ze strony beszamel.se.pl. Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1 kg czereśni
  • pół szklanki cukru
  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny