Kompot ze śliwek
Przepis
Kompot można przyrządzić z obranych śliwek. Należy obrać śliwki surowe, gdyż sparzone ciemnieją. Obrane śliwki włożyć do słoja, przesypać cukrem lub zalać przestudzonym gęstym syropem. Jeśli robimy kompot ze śliwek ze skórką, można włożyć do każdego słoja kawałeczek cynamonu i 2 goździki. Pokłóć skórkę każdej śliwki kilka razy szpilką, aby nie pękały w gotowaniu, uszczelnić słoik. Ustawić w naczyniu, obłożyć sianem, zalać zimną wodą. Gotować wolno od chwili zawrzenia 30 minut.
Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 0,5 kg cukru
- 1 kg śliwek
- 00,2 l wody