Konfitura z jeżyn

Przepis

Jeżyny dokładnie płuczemy, przebieramy i osuszamy na sicie. W naczyniu do konfitur układamy owoce, zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Ustawiamy garnek na palniku i gotujemy do momentu, gdy owoce puszczą dużo soku (ok. 10 min). Dodajemy resztę cukru, zmniejszamy ogień i smażymy do 2 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Po 2 godzinach smażenia odstawiamy konfiturę na noc. Na drugi dzień smażymy jeszcze przez godzinę, aż konfitura będzie gęsta – im gęstsza konfitura, tym częściej trzeba mieszać. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i układamy wieczkiem do dołu.

Autorka przepisu: Magdalena Szymańska Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej

Konfitury z jeżyn otrzymały Wyróżnienie w Konkursie „SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”

 

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

1 kg jeżyn

600 g cukru