Korowaj (chleb)

Przepis

Pierwszy krok, polega na przygotowaniu tzw. rozczynu, czyli mieszanki mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka. Ważne, by nasz rozczyn na korowaj, posiadał konsystencję zbliżoną do gęstej śmietany. Czyli był tak samo gęsty oraz pozbawiony grudek.

Tradycyjnie rozczyn powinniśmy mieszać drewnianą łyżką, ale równie dobrze możemy w tym celu użyć miksera. Gotowy rozczyn odstawiamy na co najmniej 30 minut. W tym czasie powinny zacząć działać drożdże, a nasze ciasto co nie co spuchnąć. Po upływie 30 minut, do rozczynu na pyszny, słodki chlebek, dodajemy roztopione masło, jaja, resztę mąki, sól i ewentualnie wodę.

W tym momencie czeka nas już czynność polegająca na zagniataniu samego ciasta. W tym celu myjemy ręce, podwijamy rękawy i bierzemy się ostro za robotę.

Zagniatamy ciasto i jeśli nie odkleja się ono nam od rąk, dodajemy odrobinę oleju. Na koniec, sprawdzamy smak surowego jeszcze korowaju, czy będzie dla nas odpowiedni i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

Następnie, dzielimy je na mniejsze części i umieszczamy w oprószonych mąką i wysmarowanych tłuszczem, formach do pieczenia. Odpowiednie będą te formy, których zwykle używa się do pieczenia keksu. Korowaj, powinien się piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku lub specjalnym piecu do chleba, przez co najmniej 40 minut.

Przepis pochodzi ze strony gehanowska.pl; fot. ilustracyjne: canva.com

Składniki

Rozczyn:

  • 0,5 kg maki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • ok. 300 ml mleka
  • 5 łyżki cukru
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 1,200 l mleka
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1 kg maki pszennej
  • 4 jaja
  • sól, olej, woda