Kotlety z jajek i kaszy jaglanej

Przepis

Kotlety z jajek i kaszy jaglanej

Gotujemy kaszę: wsypujemy ją do dużego sitka, przelewamy zimną wodą, następnie wrzątkiem – dzięki temu nie będzie miała  goryczki.  Do  garnka  wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. dodajemy kaszę i gotujemy na dużym ogniu przez  10  minut,  co  jakiś czas mieszając. Wyłączamy ogień, solimy, mieszamy, przykrywamy i  pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie odkrywamy, odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Jajka drobno siekamy (najszybciej w malakserze). Do miski przekładamy jajka, dodajemy miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem (dużo). Dokładnie  mieszamy. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formujemy kotleciki. Panierujemy je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar. Kotleciki smażymy na oleju z masłem na średnim ogniu,  po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dużą porcją sałaty z sosem vinegret i np. pieczarkami w śmietanie. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym.


Przepis pochodzi ze strony mniammniam.com
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

kasza jaglana

jajka

masło

prażony len

natka pietruszki

sól i pieprz