Krem dyniowy

Przepis
Z perliczki, marchwi, ziemniaków i cebuli przygotowujemy bulion. Dynie obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowaną dynie dodajemy do bulionu i warzyw, blendujemy na krem. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy wg uznania. Śmietanę można dodać już podczas blendowania lub później do zupy rozlanej na talerz. Posypujemy suszonymi pestkami dyni
Krem z dyni otrzymał wyróżnienie w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023 w kategorii zioła i inne.
Autorki przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
1 dynia, ok 2kg
4 ziemniaki
4 marchwie
2l bulionu z perliczki
2 cebule
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka imbiru w proszku
200ml słdkiej śmietany
sól
cukier
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
suszone pestki dyni