Krem dyniowy

Przepis

Z perliczki, marchwi, ziemniaków i cebuli przygotowujemy bulion. Dynie obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowaną dynie dodajemy do bulionu i warzyw, blendujemy na krem. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy wg uznania. Śmietanę można dodać już podczas blendowania lub później do zupy rozlanej na talerz. Posypujemy suszonymi pestkami dyni

 

Krem z dyni otrzymał wyróżnienie w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023 w kategorii zioła i inne. 

Autorki przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek

 

 

fot. ilustracyjne canva.com

 

 

Składniki

1 dynia, ok 2kg

4 ziemniaki

4 marchwie

2l bulionu z perliczki

2 cebule

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka imbiru w proszku

200ml słdkiej śmietany

sól

cukier

pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

suszone pestki dyni