Kruche rogaliki (drożdżowe)
Przepis
Przerobić na stolnicy masło z mąką, dodać cukier, sól żółtka i wymieszane z mlekiem i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Przewałkować 3 razy tak jak ciasto francuskie. Pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Rozwałkować cienko, krajać w kwadraty, smarować marmoladą. Ubić niezbyt sztywną pianę z 2 białek, maczać w niej rogaliki, posypać grubym cukrem i piec.
Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować. Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 14 dag masła
- 14 dag mąki
- 2 jaja
- 1 dag drożdży
- 3/16 l mleka
- szczypta soli
- marmolada do nadziewania
- gruby cukier do posypywania