Kruche rogaliki (drożdżowe)

Przepis

Przerobić na stolnicy masło z mąką, dodać cukier, sól żółtka i wymieszane z mlekiem i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Przewałkować 3 razy tak jak ciasto francuskie. Pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Rozwałkować cienko, krajać w kwadraty, smarować marmoladą. Ubić niezbyt sztywną pianę z 2 białek, maczać w niej rogaliki, posypać grubym cukrem i piec.

 

Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować. Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 14 dag masła
  • 14 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1 dag drożdży
  • 3/16 l mleka
  • szczypta soli
  • marmolada do nadziewania
  • gruby cukier do posypywania