Kutia
Przepis
Pszenicę moczymy, gotujemy długo w dużej ilości wody, aż będzie całkiem miękka. Mak ucieramy w makutrze albo sparzamy wrzątkiem i przynajmniej trzykrotnie mielemy. Rozcieramy z podgrzanym miodem. Wszystkie bakalie siekamy, rodzynki moczymy w rumie, a następnie odcedzamy. Wreszcie łączymy ze sobą miód z makiem, bakalie oraz osączoną pszenicę, mieszamy. Wstawiamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza.
Przepis pochodzi z wydawnictwa Gazety Wyborczej pt. Potrawy na Wigilię i Święta czyli jak przeżyć Święta i jeszcze mieć z tego przyjemność. Maciej Kuroń.
[fot. ilustracyjne canva.com]
Składniki
250 g obłuskanej pszenicy
250 g maku
300 g bakalii (obranych migdałów, orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, fig, smażonej skórki pomarańczowej)
250g miodu
25 ml rumu