Kutia

Przepis

Pszenicę moczymy, gotujemy długo w dużej ilości wody, aż będzie całkiem miękka. Mak ucieramy w makutrze albo sparzamy wrzątkiem i przynajmniej trzykrotnie mielemy. Rozcieramy z podgrzanym miodem. Wszystkie bakalie siekamy, rodzynki moczymy w rumie, a następnie odcedzamy. Wreszcie łączymy ze sobą miód z makiem, bakalie oraz osączoną pszenicę, mieszamy. Wstawiamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza.

 

Przepis pochodzi z wydawnictwa Gazety Wyborczej pt. Potrawy na Wigilię i Święta czyli jak przeżyć Święta i jeszcze mieć z tego przyjemność. Maciej Kuroń.

[fot. ilustracyjne canva.com]

Składniki

250 g obłuskanej pszenicy

250 g maku

300 g bakalii (obranych migdałów, orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, fig, smażonej skórki pomarańczowej)

250g miodu

25 ml rumu