Łamańce z makiem

Przepis

Mak zalać wrzącą wodą, pozostawić na kilkanaście minut, odcedzić, ponownie zalać wodą, pozostawić na noc. Nazajutrz odcedzić, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę lub utrzeć w donicy. Posiadaczki elektrycznego robota przepuszczają mak wykorzystując przystawkę służącą do mielenia mięsa, zakładając do niej sitko z drobnymi otworami. Utarty mak wymieszać ze śmietanką, dodając do smaku cukier puder. Dodać zapach, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, umyte i przebrane rodzynki, wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła połamaną macą; kto woli, zastąpi macę drobnymi kruchymi ciasteczkami.

 

Przepis pochodzi z książki „Potrawy wigilijne” Zofii Zawistowskiej. Fot. ilustracyjne (canva.com)

Składniki

1 szklanka maku

cukier do smaku

3 łyżki posiekanych orzechów

3 łyżki posiekanych migdałów

3 łyżki słodkiej śmietanki

5 dag rodzynków

2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

1 paczka cukru waniliowego

2 krople olejku migdałowego

0,25-0,5 paczki macy