Łamańce z makiem
Przepis
Mak zalać wrzącą wodą, pozostawić na kilkanaście minut, odcedzić, ponownie zalać wodą, pozostawić na noc. Nazajutrz odcedzić, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę lub utrzeć w donicy. Posiadaczki elektrycznego robota przepuszczają mak wykorzystując przystawkę służącą do mielenia mięsa, zakładając do niej sitko z drobnymi otworami. Utarty mak wymieszać ze śmietanką, dodając do smaku cukier puder. Dodać zapach, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, umyte i przebrane rodzynki, wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła połamaną macą; kto woli, zastąpi macę drobnymi kruchymi ciasteczkami.
Przepis pochodzi z książki „Potrawy wigilijne” Zofii Zawistowskiej. Fot. ilustracyjne (canva.com)
Składniki
1 szklanka maku
cukier do smaku
3 łyżki posiekanych orzechów
3 łyżki posiekanych migdałów
3 łyżki słodkiej śmietanki
5 dag rodzynków
2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
1 paczka cukru waniliowego
2 krople olejku migdałowego
0,25-0,5 paczki macy