Legumina wypiekana z sera
Przepis
Sześć żółtek ucierać z ćwierć funtem niesolonego masła i z ćwierć funtem sera twaroga, dodać ćwierć funta cukru, 1/8 funta migdałów oparzonych z łupy i utartych na tarku i kilka gorzkich migdałów dla zapachu. W końcu ubić pianę z pozostałych białek, wymieszać lekko, sypiąc po trochę trzy łyżki przesianej bułki, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką i wstawić na pół godziny do miernego pieca.
Przepis w pisowni oryginalnej pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Maryi Ochrowicz-Monatowej, reprint na podstawie wydawania z 1917 roku, Warszawa 2012.
Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- żółtka
- masło
- twaróg
- cukier
- migdały
- białka
- bułka tarta