Legumina wypiekana z sera

Przepis

Sześć żółtek ucierać z ćwierć funtem niesolonego masła i z ćwierć funtem sera twaroga, dodać ćwierć funta cukru, 1/8 funta migdałów oparzonych z łupy i utartych na tarku i kilka gorzkich migdałów dla zapachu. W końcu ubić pianę z pozostałych białek, wymieszać lekko, sypiąc po trochę trzy łyżki przesianej bułki, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką i wstawić na pół godziny do miernego pieca.

 

Przepis w pisowni oryginalnej pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Maryi Ochrowicz-Monatowej, reprint na podstawie wydawania z 1917 roku, Warszawa 2012.

Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • żółtka
  • masło
  • twaróg
  • cukier
  • migdały
  • białka
  • bułka tarta