Lemoniada z miodem i pigwowcem

Przepis

Podgrzać 200 ml wody. Rozpuścić w niej miód. Wlać do dzbanka rozpuszczony miód oraz pozostałą wodę. Cytrynę wyszorować. Przekroić wzdłuż na pół. Połowę pokroić w półksiężyce i włożyć do bazy lemoniady. Z połowy wycisnąć sok i dodać go do lemoniady. Dokładnie wymieszać. Opłukać pod bieżącą wodą gałązkę mięty. Włożyć do dzbanka. Wszystko wymieszać i schłodzić, można dodać kostki lodu.

Autorką przepisu jest p. Beata Kosmala, uczestniczka  w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

fot. ilustracyjne canva.com

 

Składniki

1 l wody

2-3 łyżki miodu z liofilizowanym pigwowcem

1 cytryna

Gałązka mięty (ze swojego ogródka)

Opcjonalnie kostki lodu