Makiełki

Przepis
Przygotować ciasto na makaron i ugotować makaron domowy: ciasto z 1 szkl. mąki, 2 jajek, trochę wody.
Masa makowa
Mak mielimy z orzechami włoskimi oraz skórką pomarańczy. Potem dodajemy miód, rodzynki, olejek migdałowy oraz wg uznania drobno pokrojone orzechy. Masę łączymy z makaronem dodając odrobinę mleka, aby lepiej połączyć te dwa składniki. Krótki przed podaniem polewamy mlekiem gorącym z dodatkiem wanilii, doprawiamy cukrem.
Na podstawie przepisu autorstwa Marzeny Matelskiej w KGW Piękni i Młodzi w Pecnej
Składniki
Makaron
1 szklanka mąki
2 jajka
trochę wody
Masa makowa
5 łyżek maku
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
olejek migdałowy
odrobina mleka
łyżka pokrojonej skórki pomarańczy