Makiełki

Przepis

Przygotować ciasto na makaron i ugotować makaron domowy: ciasto z 1 szkl. mąki, 2 jajek, trochę wody.

Masa makowa

Mak mielimy z orzechami włoskimi oraz skórką pomarańczy. Potem dodajemy miód, rodzynki, olejek migdałowy oraz wg uznania drobno pokrojone orzechy. Masę łączymy z makaronem dodając odrobinę mleka, aby lepiej połączyć te dwa składniki. Krótki przed podaniem polewamy mlekiem gorącym z dodatkiem wanilii, doprawiamy cukrem.

Na podstawie przepisu autorstwa Marzeny Matelskiej w KGW Piękni i Młodzi w Pecnej

Składniki

Makaron

1 szklanka mąki

2 jajka

trochę wody

 

Masa makowa

5 łyżek maku

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

olejek migdałowy

odrobina mleka

łyżka pokrojonej skórki pomarańczy