Makowiec

Przepis
Mąkę przesiać. Drożdże rozprowadzić z mlekiem, dodać łyżkę cukru i tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodać resztę maki, żółtka, cukier, zapach waniliowy i szczyptę soli, wyrobić drewnianą łyżką lub ręką. Pod koniec wyrabiania dodać stopione letnie masło z oliwą. Ciasto powinno odchodzić od łyżki czy ręki. Wyrobione ciasto przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na strucle nie może być zbyt rzadkie, powinno mieć taką konsystencję, aby je było można bez trudu rozwałkować.
Poprzedniego dnia mak wypłukać, osączyć i sparzyć wrzącą wodą. Nazajutrz odcedzić i przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z cukrem i podgrzewać, stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ostudzić, po czym doprawić dodatkiem smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, cukru waniliowego lub wanilii i ewentualnie połączyć z umytymi rodzynkami. Z wyrośniętego ciasta wałkować owalne placki, smarować makiem, założyć brzegi, zwinąć ciasto w wąski, długi rulon. Przekładać ostrożnie do długich, wąskich, podłużnych foremek, wyłożonych folią aluminiową lub pergaminem posmarowanym masłem. Uformowane strucle pozostawić w cieple. Gdy wyrosną, piec, wstawiając do piekarnika o temperaturze około 160 st. Celsjusza. Upieczone strucle pozostawić w foremkach do wystygnięcia. Można je polukrować białym lukrem lub posypać przez sitko cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki „Potrawy wigilijne” Zofii Zawistowskiej.
Fot. ilustracyjne (canva.com).
Składniki
50 dag mąki
5 dag drożdży
10 dag cukru
mleko
15 dag masła lub
8 dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 kg maku
0,5 kg cukru
skórka pomarańczowa
ewentualnie rodzynki