Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej

Przepis

Spód:

Masło roztopić. Pistacje zmielić. Ciasteczka mocno rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć na spód tortownicy o wymiarach  24 cm. Tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Masa serowa:

Śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej (do 50 stopni) i rozpuścić w niej rozdrobnioną czekoladę. Żółtka utrzeć z twarogiem i wymieszać z roztopioną czekoladą. Przelać na ciasteczkowy spód.  Tortownicę umieścić w większej brytfannie, do której należy wlać wodę  na wysokość 2 cm tortownicy. Piec 20 minut w 200 stopniach następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec 45 minut.

Po upieczeniu wyjąć do ostudzenia na około 2 godziny. Następnie odstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin lub na całą noc.

Polewa:

100 g pistacji zmielić na pył razem z cukrem. Dodać mleko i zagotować. Do gorącego mleka wsypać rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Sernik polać przestudzoną polewą. Posypać drobno pokrojonymi pistacjami (ok.  50g). Udekorować np. owocami liofilizowanymi.

Autorką przepisu jest Jagoda Półtorak, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Czapurach. Mazurek zdobył III miejsce w kategorii wypieki w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

 

 

Składniki

Spód

  • 170 g ciastek maślanych
  • 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki

Masa serowa

  • 300 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 6 żółtek
  • woda, do pieczenia w kąpieli wodnej

Polewa pistacjowa i wykończenie

  • 150 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 50 g cukru
  • 80 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki