Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej

Przepis
Spód:
Masło roztopić. Pistacje zmielić. Ciasteczka mocno rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć na spód tortownicy o wymiarach 24 cm. Tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Masa serowa:
Śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej (do 50 stopni) i rozpuścić w niej rozdrobnioną czekoladę. Żółtka utrzeć z twarogiem i wymieszać z roztopioną czekoladą. Przelać na ciasteczkowy spód. Tortownicę umieścić w większej brytfannie, do której należy wlać wodę na wysokość 2 cm tortownicy. Piec 20 minut w 200 stopniach następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć do ostudzenia na około 2 godziny. Następnie odstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin lub na całą noc.
Polewa:
100 g pistacji zmielić na pył razem z cukrem. Dodać mleko i zagotować. Do gorącego mleka wsypać rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Sernik polać przestudzoną polewą. Posypać drobno pokrojonymi pistacjami (ok. 50g). Udekorować np. owocami liofilizowanymi.
Autorką przepisu jest Jagoda Półtorak, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Czapurach. Mazurek zdobył III miejsce w kategorii wypieki w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Składniki
Spód
- 170 g ciastek maślanych
- 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
Masa serowa
- 300 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
- 6 żółtek
- woda, do pieczenia w kąpieli wodnej
Polewa pistacjowa i wykończenie
- 150 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 50 g cukru
- 80 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki