Mazurek cytrynowy

Przepis
Ciasto:
Mąkę, cukier, sól i masło posiekać nożem tak, aby powstała kruszonka. Dodać jajo i szybko zagnieć ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Następnie rozwałkować, przełożyć do podłużnej niskiej formy, nakłuć widelcem. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, a na niego wyłożyć ziarna grochu. Piec w temperaturze 190oC przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć papier razem z obciążeniem i piec jeszcze 10-20 minut –do zrumienienia. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy z lemon curd
Do rondelka z grubym dnem wbić jaja, dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Krem przetrzeć przez gęste sito. Do kremu dodać rozpuszczoną białą czekoladę i masło. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce.
Na wystudzony kruchy spód nałożyć krem, udekorować owocami (cytryną, marakują, pomarańczą).
Autorką przepisu jest Anna Kruszyk, uczennica Zespołu Szkół usługowych w Ostrowie Wlkp. Mazurem zdobył I miejsce w kategorii wypieki w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Składniki
Ciasto:
180 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
115 g masła (zimnego – pokrojonego w kawałki)
1 jaja (rozmiar L)
Krem:
3 jaja (rozmiar L)
120 g cukru
0,5 szklanki soku z cytryny (z dwóch bardzo dużych cytryn)
50 g białej czekolady
60 g masła (miękkiego)