Mazurek cytrynowy

Przepis

Ciasto:

Mąkę, cukier, sól i masło posiekać nożem tak, aby powstała kruszonka. Dodać jajo i szybko zagnieć ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Następnie rozwałkować, przełożyć do podłużnej niskiej formy, nakłuć widelcem. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, a na niego wyłożyć ziarna grochu. Piec w temperaturze 190oC przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć papier razem z obciążeniem i piec jeszcze 10-20 minut –do zrumienienia. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.

Krem cytrynowy z lemon curd

Do rondelka z grubym dnem wbić jaja, dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Krem przetrzeć przez gęste sito. Do kremu dodać rozpuszczoną białą czekoladę i masło. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce.

Na wystudzony kruchy spód nałożyć krem, udekorować owocami (cytryną, marakują, pomarańczą).

 

Autorką przepisu jest Anna Kruszyk, uczennica Zespołu Szkół usługowych w Ostrowie Wlkp. Mazurem zdobył I miejsce w kategorii wypieki w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Składniki

Ciasto:

180 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

szczypta soli

115 g masła (zimnego – pokrojonego w kawałki)

1 jaja (rozmiar L)

 

Krem:

3 jaja (rozmiar L)

120 g cukru

0,5 szklanki soku z cytryny (z dwóch bardzo dużych cytryn)

50 g białej czekolady

60 g masła (miękkiego)