Mazurek kajmakowy

Przepis
SPÓD
  • Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
  • Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową (3 przepisy do wyboru poniżej) i dekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania i fantazji.
MASA KAJMAKOWA (3 SPOSOBY)
  1. Śmietankę i cukier zagotować w rondelku mieszając aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu co chwilę mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy, ok. 30 minut. Ostudzić i posmarować spód mazurka.
  2. Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć, posmarować ciasto.
  3. 150 g miękkiego masła ubić na puszysty biały krem, następnie stopniowo dodawać gotową masę kajmakową z puszki cały czas ubijając. Gotowy krem rozsmarować na spodzie.

 

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com. Fot. ilustracyjne canva.com

 

Składniki
SPÓD
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
MASA KAJMAKOWA
  1. 500 ml śmietanki 36% i 1/2 szklanki cukru
  2. lub 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  3. lub 1 puszka gotowej masy kajmakowej („krówkowej”)
DEKORACJA
  • migdały, orzechy, suszone owoce np. gruszka, śliwki, rodzynki (twarde owoce można namoczyć w alkoholu)