Mazurek kajmakowy

Przepis
- Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
- Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową (3 przepisy do wyboru poniżej) i dekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania i fantazji.
- Śmietankę i cukier zagotować w rondelku mieszając aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu co chwilę mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy, ok. 30 minut. Ostudzić i posmarować spód mazurka.
- Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć, posmarować ciasto.
- 150 g miękkiego masła ubić na puszysty biały krem, następnie stopniowo dodawać gotową masę kajmakową z puszki cały czas ubijając. Gotowy krem rozsmarować na spodzie.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com. Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 160 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 g mąki
- 500 ml śmietanki 36% i 1/2 szklanki cukru
- lub 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- lub 1 puszka gotowej masy kajmakowej („krówkowej”)
- migdały, orzechy, suszone owoce np. gruszka, śliwki, rodzynki (twarde owoce można namoczyć w alkoholu)