Mazurek malinowo-kawowy

Przepis

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Włożyć do worka i schłodzić. Następnie rozwałkować i wylepić dno i boki formy. Piec w temp. 180 st. C 20 minut. Konfiturę gotować przez około 8 minut cały czas mieszając. Przestudzić. Wylać na wystudzony spód. Śmietankę oraz masło włożyć do garnka i podgrzewać, aż masło się rozpuści (nie gotować). Dodać kawę i połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wylać na zastygniętą konfiturę. Udekorować.

Przepis autorstwa Moniki Szymańskiej z KGW w Pecnej.

Składniki

Spód:

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

3 żółtka

Maliny:

500 g konfitury malinowej

Warstwa kawowa:

150 ml kremówki 36%

200 g białej czekolady

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 płaskie łyżki masła