Mazurek malinowo-kawowy
Przepis
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Włożyć do worka i schłodzić. Następnie rozwałkować i wylepić dno i boki formy. Piec w temp. 180 st. C 20 minut. Konfiturę gotować przez około 8 minut cały czas mieszając. Przestudzić. Wylać na wystudzony spód. Śmietankę oraz masło włożyć do garnka i podgrzewać, aż masło się rozpuści (nie gotować). Dodać kawę i połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wylać na zastygniętą konfiturę. Udekorować.
Przepis autorstwa Moniki Szymańskiej z KGW w Pecnej.
Składniki
Spód:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
Maliny:
500 g konfitury malinowej
Warstwa kawowa:
150 ml kremówki 36%
200 g białej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 płaskie łyżki masła